vrijdag 17 augustus 2012

Kaart Adriatische Zee - kust - Dalmatische Eilanden

Kaart Adriatische Zee
De Adriatische Zee ligt in de regio Zuid-Europa tussen het Apennijns Schiereiland en het Balkanschiereiland. Het is een randzee van de Middellandse Zee tussen Italië en de Balkan.

De zee heeft een lengte van ongeveer 800 kilometer en een breedte van 150 tot 200 kilometer.

De zee is met de Ionische Zee verbonden door het Kanaal van Otranto. Bij de Straat van Otranto, tussen Italië en Albanië, is de breedte van de Adriatische Zee slechts 72 kilometer.

Ten westen van de zee ligt Italië, ten oosten liggen Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Albanië. De landen rond de Adriatische Zee werken in de Adriatische Euregio met elkaar samen.

In de Adriatische Zee heerst een rondgaande stroming uit de Middellandse Zee, die langs de oostkust gaat naar de Golf van Triëst en terug langs de Italiaanse kust.

Kust en havens
De westkust van de zee is recht en vlak en er liggen weinig havens. Enkele havensteden in Italië zijn Triëste, Venetië, Ancona, Bari, Brindisi, Ravenna, Ancona, Pescara, Ortona.

De oostkust, tussen Slovenië en Albanië, is sterk geleed. Er liggen tal van bochten en vele eilanden die door verdronken bergketens zijn gevormd.

Eilanden
Langs de oostkust van de Adriatische Zee liggen de Dalmatische Eilanden en de Kvarner-eilanden, die bij Kroatië horen.

In totaal zijn er 1.246 eilanden in het Kroatische deel van de Adriatische Zee, waarvan er maar 47 bewoond zijn.

De eilanden Krk en Cres behoren tot de Kvarner-eilanden, en zijn de grootste eilanden in de Adriatische Zee.

Klimaat en vakantie
Het klimaat rond de Adriatische Zee is gematigd mediterraan. Aan de noordkust treedt in de winter soms de bora op, in het voorjaar de sirocco.

De oppervlaktetemperatuur van het zeewater ligt in de winter tussen de 7 en 13 °C en in de zomer tussen de 22 en 26 °C.

Zowel de westkust als de oostkust van de Adriatische Zee zijn belangrijke toeristische trekpleisters. Hier zijn stranden, de natuur en historische steden populair voor een vakantie.

Aan de westzijde trekken onder meer Venetië, Rimini, Cattolica, Pesaro, Ancona, Pescara, Manfredonia, Bari, en Otranto veel vakantiegangers.

Aan de oostzijde zijn onder meer Pula, Opatija, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Kotor en op de Dalmatische Eilanden Krk, Cres, Rab, Pag, Dugi Otok, Bra, Hvar, Korula veelbezochte vakantiebestemmingen.

In het gebied van de Adriatische Zee zijn tal van hotels, vakantiehuisjes, appartementen en campings te vinden.

Steden Adriatische Zee
Een aantal steden aan de Adriatische Zee zijn Bari, Venetië, Triëste, Split, Ravenna, Rimini, Rijeka, Pescara, Durrës, Ancona.

Havensteden
Aan de Adriatische Zee liggen vele havens. Belangrijke havensteden in Italië zijn Triëste, Venetië, Ravenna, Ancona, Pescara, Ortona, Bari, Brindisi.

In Slovenië ligt de havenstad Koper. In Kroatië liggen de havensteden Pula, Rijeka, Ploče, Zadar, Split en Dubrovnik. In Montenegro: liggen Kotor en Bar en in Albanië Durrës en Vlora.

Kaart Adriatische Zee
De Adriatische Zee ligt in het zuiden van Europa en is een randzee van de Middellandse Zee tussen de Balkan en Italië.

Rondom de zee liggen de landen Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Albanië.

Kaart Adriatische Zee, Dalmatische kust, steden, wegen, rivieren, eilanden: CIA