donderdag 27 december 2012

Kaart Bosporus – Turkije - Istanbul

Kaart Bosporus en omgeving Instanbul
De Bosporus is een zeestraat in Turkije die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara en daarmee de Middellandse Zee verbindt. De Bospurus vormt ook de grens tussen Europa en Azië.

De Zee van Marmora is een binnenzee tussen Europa en Azië, die door de Dardanellen wordt verbonden met de Egeïsche Zee en door de Bosporus met de Zwarte Zee.

De Turkse naam voor de Bosporus luidt Karadeniz boğazi. Het gebied aan de noordwestelijke kant van de Bosporus ligt in Europa, de oostelijke en zuidelijke kant ligt in Azië.

De lengte van de Bosporus is 32 kilometer. Het smalste punt is 300 meter breed. De diepte varieert van 36 tot 124 meter.

De Bosporus is ontstaan door de overstroming van de Zwarte Zee na de laatste ijstijd, het Weichselien. Tijdens deze ijstijd was de Zwarte Zee een groot zoetwatermeer en niet verbonden met de Middellandse Zee.

De stad Istanboel ligt aan beide oevers van het zuiden van de Bosporus.

Bruggen over de zeestraat zijn de Boğaziçi-brug uit 1973 en de 1.090 meter lange Fatih Sultan Mehmed-brug uit 1988.

De Boğaziçi-brug, ook wel Bosporusbrug (Boğaziçi Köprüsü), is een 1.590 meter lange en 39 meter brede overspanning van de Bosporus, die het Europese deel van Istanboel (Ortaköy) met het Aziatische deel (Beylerbeyi) verbindt.

Plaatsen Bosporus en veerdiensten
Verschillende plaatsen aan de Bospurus zijn met elkaar verbonden met veerboten.

Veerdiensten varen er onder meer tussen Istanbul, Üsküdar (een stadsdeel van Istanbul), Beşiktaş en Kabataş.