zondag 2 juni 2013

Kaart Tyrrheense Zee – Vakantie Middellandse Zee Italië en Corsica

Kaart Tyrreense Zee
De Tyrreense Zee, ook vaak gespeld als Tyrrheense Zee, is een zee in het zuiden van Europa ten zuidwesten van Italië. De zee is een subzee van de Middellandse Zee. De Italiaanse naam is Mar Tirreno.

De naam van de zee is afgeleid van het woord Tyrrhênoi, waarmee de Grieken in de Oudheid de Etrusken aanduidden. De Romeinen noemden de zee ook Mare Inferum.

De zee ligt ten noorden van Sicilië, ten zuidwesten van het Apennijns Schiereiland en ten oosten van Sardinië en het franse eiland Corsica.

Op het vasteland van Italië liggen de regio’s Latium, Campanië, Calabrië en Toscane aan de zee.

Ten noorden van de Tyrreense Zee ligt de Ligurische Zee (Italiaans: Mar Ligure). Tussen Sardinië en Corsica ligt de Straat van Bonifacio.

De zee is door de Straat van Messina, die tussen Sicilië en het Italiaanse vasteland ligt, verbonden met de Ionische Zee, die eveneens deel uitmaakt van de Middellandse Zee.

De Tyrreense Zee werd tot ongeveer 500 v.C. beheerst door de Carthagers en de Etrusken. De Grieken drongen er maar met moeite voor korte tijd in door. Na 500 v.C. nam Rome de plaats van Etrurië over.

Toscaanse Archipel
In het noorden van de Tyrreense Zee, tussen de Italiaanse regio Toscane en het Franse eiland Corsica, ligt de Toscaanse Archipel.

Het grootste eiland van deze Italiaanse eilandengroep is Elba. De bewoonde eilanden Gorgona, Capraia, Pianosa, Montecristo, Giglio en Giannutri liggen in een boog om Elba heen. Verder telt de archipel veel onbewoonde eilanden.

Een groot deel van de eilanden is een beschermd natuurgebied en hoort tot het nationaal park Parco Nazionale Arcipelago Toscano.

Pontijnse Eilanden
De Pontijnse Eilanden zijn een eilandengroep in de Tyrreense Zee voor de kust van het Italiaanse Lazio. Zij zijn genoemd naar het grootste eiland Ponza.

De archipel bestaat uit zes eilanden. Dit zijn Ponza, Palmarola, Zannone, Gavi, Ventotene en Santo Stefano.

Eolische Eilanden
De Eolische Eilanden zijn een Italiaanse eilandengroep in de Tyrreense Zee ten noordoosten van Sicilië. De eilanden worden ook wel Liparische Eilanden genoemd, naar het grootste eiland van de archipel.

Tot de Eolische Eilanden behoren de eilanden Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. De eilanden behoren bestuurlijk tot de provincie Messina, een van de provincies in de regio Sicilië.

Egadische Eilanden
Ten westen van Sicilië liggen de Egadische Eilanden. Dit is een groep kleine bergachtige eilanden ter hoogte van de stad Trapani.

Eilanden van deze archipel zijn Favignana, Levanzo, Marettimo. Formica en Maraone.

Vulkanen
Het gebied van de Tyrreense Zee is zeer vulkanisch van karakter. De belangrijkste vulkanen zijn I monti Lametini, de Vavilov, de Marsili en de Campi Flegrei.

Klimaat
In het gebied van de Tyrreense Zee heerst een subtropisch Middellandse Zeeklimaat, met droge zomers en milde regenrijke winters.

Steden aan Tyrreense Zee
Een aantal belangrijke steden aan de Tyrreense zee zijn Napels, Olbia, Palermo, Vibo Valentia, Gioia Tauro.