maandag 3 juni 2013

Kaart Ionische Zee en Ionische Eilanden – Vakantie Middellandse Zee Griekenland met Korfoe

Kaart Ionische Zee: Demis
De Ionische Zee is een subzee van de Middellandse Zee in het zuidoosten van Europa. De Griekse naam van de zee is Ιóνιo Πέλαγoς (Ionio Pelagos), de Italiaanse Mar Ionico of Mar Ionio en de Albanese naam is Deti Jon.

De Ionische Zee ligt ten zuidoosten van Italië, ten zuidwesten van Albanië en ten westen van Griekenland.

De zee is in het noorden via het Kanaal van Otranto verbonden met de Adriatische Zee. Via de Straat van Messina, tussen het vasteland van Italië en Sicilië, is de Ionische Zee verbonden met de Tyrreense Zee.

Het eiland Korfoe wordt door de 3 tot 18 kilometer brede Straat van Korfoe gescheiden van de kust van Epirus en Albanië.

Ionische Eilanden
De Ionische Eilanden in het oosten van de ionische Zee horen bestuurlijk bij Griekenland. Een aantal beroemde grotere eilanden zijn Korfoe (Kerkyra), Lefkas, Ithaka (Ithaki), Kefalonia, Paxi, Zakynthos en Kythira.

Een aantal kleinere eilanden zijn Othoni, Mathraki, Erikoussa, Antipaxi, Meganisi, Kalamos en Kastos.

De eilanden hebben een bergachtig landschap met vruchtbare en regenrijke dalen. Een belangrijke bron van bestaan is de landbouw. Er worden onder meer olijven, druiven, zuidvruchten en groenten verbouwd.

Op de eilanden komen met enige regelmaat aardbevingen voor. In 1953 werden Korfoe, Kefalonía en Zákynthos zwaar door een aardbeving getroffen.

Klimaat en vakantie
In het gebied van de Ionische Zee heerst een typisch Middellandse Zeeklimaat, met warme en droge zomers en milde winters.

De Ionische zee is een populair gebied voor een vakantie vanwege het mooie weer, de prachtige eilanden, badplaatsen en stranden en de historische steden en bezienswaardigheden.

De Ionische eilanden zijn via veerboten verbonden met het vasteland van Griekenland. In een aantal havens leggen veerboten die varen tussen Italië en Griekenland aan.

Het eiland Korfoe trekt veel toeristen. Het eiland heeft een rotsachtig kust met veel baaien met grindstranden.

Steden aan Ionische Zee
Een aantal belangrijke steden aan de Ionische Zee zijn Igoumenitsa, Parga, Preveza, Astakos, Patras, Kerkyra, Lefkada, Argostoli, Zakynthos, Pylos, Kalamata, Himarë, Saranda, Syracuse, Catania, Taormina, Messina, Taranto, Methoni.

Belangrijkste havensteden aan de zee zijn in Albanië Saranda en Himara, in Griekenland Patras, Korinthe, Fiskardo, Igoumenitsa, Korfu, Lefkada, Pylos, Parga, Preveza en Zakynthos en in Italië Messina, Syrakuse, Catania, Tarento en Salve.

Vliegvelden zijn er op de eilanden Korfoe, Kefallinía en Zákynthos.

Kaart Ionische Eilanden

Kaart Ionische Eilanden: VN