woensdag 5 juni 2013

Kaart Egeische Zee – Vakantie Middellandse Zee Griekenland Turkije Eilanden

Kaart Egeische Zee: CIA
De Egeïsche Zee is een subzee van de Middellandse zee in het zuidoosten van Europa. De zee ligt tussen Griekenland en Turkije. De Griekse naam is Aigaion Pélagos, de Turkse naam is Ege Denizi.

De Egeïsche Zee heft van noord naar zuid een lengte van 670 kilometer en is gemiddeld 300 kilometer breed. De zee heeft een oppervlakte van 196 350 km2 en de grootste diepte, 2.250 meter, is bij Kreta.

De Turkse Dardanellen is in het noordoosten een grens van de Egeïsche Zee en in het oosten het Turkse vasteland. Het Griekse schiereiland Chalcidice is een grens in het noordwesten en in het zuiden het eiland Kreta.

In het westen ligt het Griekse eiland Euboea voor het vasteland van Griekenland. Ten zuiden van Kreta ligt de Libische zee.

De Dardanellen is een zeestraat in het noordwesten van Turkije. De zeestraat is onderdeel van de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. In het zuidoosten komt de Dardanellen uit in de Egeïsche Zee.

De kusten van de Egeïsche Zee zijn in het algemeen bergachtig, steil en rijk geleed.

Saronische Golf
De Saronische Golf is Griekse baai van de Egeïsche Zee tussen Attica en Argolís op het schiereiland Peloponnesos. De baai heeft een lengte van 75 kilometer en een breedte van 50 kilometer.

In de golf liggen onder meer de eilanden Salamís, Aegina en Póros en aan de golf de havens van Piraeus, Elevsís en Mégara.

Eilanden
In de Egeïsche Zee liggen veel eilanden. De meeste behoren tot Griekenland en een aantal tot Turkije. Gezamenlijk worden de eilanden wel Egeïsche Eilanden genoemd.

De eilanden zijn te verdelen in zeven groepen. Dit zijn Euboea, de Cycladen, Noordelijke Sporaden, Dodekanesos, Saronische Eilanden, Noord-Egeïsche Eilanden en Kreta.

Cycladen
De Cycladen is een groep van ruim 40 eilanden in het zuidwestelijk deel van de Egeïsche Zee die bestuurlijk bij Griekenland horen. De hoofdstad van de eilandengroep is Hermúpolis. De elanden zijn in drie rijen gerangschikt.

Belangrijke eilanden van de oostelijke groep zijn Ándros, Ténos, Mýkonos, Délos, Náxos en Amorgos. Bij de middelste groep horen Sýros, Páros, Íos en Thíra. Tot de westelijke groep horen Kéa, Kýthnos, Sérifos, Sífnos en Mélos.

Dodekanesos
De Dodekanesos bestaat uit twaalf eilanden die tot Griekenland horen en waarvan er een aantal vlak voor de Turkse kust liggen. Beroemde eilanden in deze groep zijn Rhodos en Kos.

Noordelijke Sporaden
De Noordelijke Sporaden liggen in het noordwesten van de Egeïsche Zee en ten noordoosten van Euboea. Tot de eilandengroep behoren onder meer Skýros, Skópelos, Skíathos en Halónessos.

Saronische Eilanden
De Saronische Eilanden zijn een Griekse eilandengroep in de Golf van Egina in het westelijk deel van de Egeïsche Zee. Ze liggen niet ver uit de kust van de steden Athene, Korinthe en Nauplion.

Tot de Saronische Eilanden horen Angistri, Dokos, Egina, Hydra, Poros, Salamis, Spetses, Spetsopoula, Trikeri.

Noord-Egeïsche Eilanden
De Noord-Egeïsche Eilanden, in het noordoosten van de Egeische Zee, zijn behalve een eilandengroep ook een van de dertien regio’s van Griekenland.

De eilanden liggen tussen het Griekse vasteland en Turkije. Een aantal bekende eilanden in het gebied zijn Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos en Samos.

Vakantie
Veel eilanden in de Egeïsche Zee zijn zeer populair als bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur, prachtige stranden en historische bezienswaardigheden.

Tussen de eilanden en het vasteland van Griekenland en Turkije varen veerboten.

Steden
Een aantal steden in het gebied van de Egeïsche Zee zijn Piraeus, Elevsís, Mégara, Argos, Rhodos.