zaterdag 15 juni 2013

Kaart Middellandse Zee, Zwarte Zee, eilanden, binnenzeeën

Kaart Middellandse Zee: CIA
De Middellandse Zee is een binnenzee tussen Zuid-Europa, Noordwest-Azië (Midden-Oosten) en Noord-Afrika. De zee heeft een totale oppervlakte van ongeveer 2,5 miljoen km².

De landen die in het zuiden van Europa aan de Middellandse Zee liggen zijn van west naar oost: Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Griekenland en Turkije.

In het Midden-Oosten (West-Azië) liggen Syrië, Libanon en Israël aan de Middellandse Zee.

In Noord-Afrika zijn dit van oost naar west: Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko.

Malta en Cyprus zijn twee landen die in de Middellandse Zee liggen.

Het Suezkanaal loopt van de Middellandse Zee door Egypte naar de Golf van Suez en de Rode Zee en vormt zo een verbinding met Azië en het oosten van Afrika.

Spanje en Marokko worden gescheiden door de Straat van Gibraltar, die de Middellandse Zee verbindt met de Atlantische Oceaan.

Balearen
In het westen van de Middellandse Zee liggen de Balearen, die bestuurlijk bij Spanje horen. Bekende eilanden van deze archipel zijn Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera.

Afmeting
De Middellandse Zee heeft van west naar oost ongeveer een lengte van 3.850 kilometer. De gemiddelde breedte is 600 kilometer. De gemiddelde diepte is ongeveer 1.430 meter. De grootste diepte is, ten zuiden van Griekenland, 4.404 meter.

Alboránzee
De Alboránzee is het meest westelijk gedeelte van de Middellandse Zee. De zee ligt tussen Marokko en Spanje. De Straat van Gibraltar, die ten westen ligt van deze zee, verbindt de Alboránzee met de Atlantische Oceaan.

Rivieren
Een aantal rivieren die in de Middellandse Zee uitmonden zijn de Ebro in Spanje, de Rhône in Frankrijk, de Po in Italië, de Nijl in Egypte, de Moulouya in Marokko.

Visserij
De Middellandse Zee is zeer rijk aan visgronden, met onder meer schol, zeebaars, tonijn, sardien, ansjovis.

Klimaat en vakantie
In de zomer waaien er in het Middellandse-Zeegebied, behalve in het oosten, voornamelijk zwakke winden. Bekend zijn voorts de mistral, sirocco en bora.

Het gebied heeft bijna overal een etesisch klimaat. De luchtdruk is in het winterhalfjaar boven het relatief warme zeewater laag. Hierdoor is in dat jaargetijde ook de depressieactiviteit maximaal.

Het Middellandse-Zeegebied oefent een grote aantrekkingskracht uit op het toerisme.

Dit komt onder meer door de fascinerende natuur, de talloze stranden, de aangename temperatuur van de Middellandse Zee, campings en hotels en talrijke historische bezienswaardigheden.

Afzonderlijke zeeën
In de Middellandse Zee worden een aantal afzonderlijke zeeën onderscheiden. Dit zijn de Straat van Gibraltar, de Alboran Zee, de Balearische Zee of Iberische Zee, Ligurische Zee, Tyrrheense Zee.

Adriatische Zee, Levantijnse Zee, Ionische Zee, Egeïsche Zee, Libische Zee, de Zee van Marmara en de Zwarte Zee met de Zee van Azov.


Kaart Middellandse Zee
De Middellandse Zee is een binnenzee tussen het zuiden van Europa, het noordwesten van het Midden-Oosten en het noorden van Afrika.

Kaart Middellandse Zee, Mediterranean Sea: NASA

Kaart Middellandse Zee reliëf
De Middellandse Zee ligt tussen Noord-Afrika, Zuid-Europa en West-Azië.

Kaart Middellandse Zee reliëf: NASA