donderdag 27 juni 2013

Ligurische Zee - Italiaanse Rivièra – Vakantie Italië Middellandse Zee

Kaart Ligurische Zee, provincies, steden, wegen, havens: CIA
De Ligurische Zee is een subzee in het noordwesten van de Middellandse Zee. De zee ligt aan de regio’s Ligurië en Toscane op het Italiaanse vasteland en de eilanden Corsica en Elba.

Ten zuidoosten van de zee ligt de Tyrreense Zee. De Italiaanse naam is Mar Ligure. De kust van de zee in het noordwesten van Italië ligt tussen Ventimiglia en La Spezia en heeft hier een lengte van ongeveer 250 kilometer.

De kust wordt wel aangeduid met Italiaanse Rivièra en sluit in het westen aan op de Franse Côte d’Azure.

De officiële benaming voor de kust ten westen van Genua is Riviera di Ponente. Ten oosten van Genua ligt de Riviera di Levante.

De grootste diepte van de zee is ongeveer 2.850 meter en ligt ten noordwesten van de Franse eilandregio Corsica.

In het noordelijke deel van de Ligurische Zee ligt de Golf van Genua, aan de Italiaanse havenstad Genua. Genua is ook de belangrijkste havenstad aan de zee. Andere havensteden zijn La Spezia en Livorno..

De grootste rivier die uitmondt in de Ligurische Zee is de Arno, die ontspringt in de Apennijnen.

Toscaanse Archipel
De Toscaanse Archipel ligt tussen de Ligurische Zee en de Tyrreense Zee. De eilanden horen bij de Italiaanse regio Toscane. Een aantal eilanden zijn Elba, Montecristo, Giglio, Pianosa en Giannutri.

Beschermd gebied
Om het gebied rond de Ligurische Zee te beschermen hebben Frankrijk en Italie in 1998 het aangewezen als Specially Protected Areas of Mediterranean Importance (SPAMI).

Dit beschermde Mediterrane Gebied heeft een oppervlakte van 84.000 km2 en wordt begrensd door de Côte d'Azur, de regio’s Ligurië en Toscane en het noordelijkste punt van Sardinië.

Klimaat en vakantie
De regio rond de Ligurische Zee heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters.

De kust van de Ligurische Zee is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de schilderachtige steden en dorpen en de stranden.

Bij La Spezia in Ligurië ligt de Cinque Terre. Dit zijn de vijf historische dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Aan de kust in Italië trekken onder meer de badplaatsen Ventimiglia, Finale Ligure, Lavagne, Chiavari, Rapallo, Sestri, San Remo, Spotorno, Imperia, Santo Stefano al Mare, Alassio, Andora en La Spezia veel toeristen.

In het gebied rondom de zee zijn tal van vakantieaccommodaties, zoals vakantieparken, appartementen, hotels, jachthavens en campings om een aangename vakantie door te brengen.