maandag 15 juli 2013

Kaart Straat van Gibraltar - Vakantie Zuid-Europa en Noord-Afrika

Kaart Straat van Gibraltar: NASA
De Straat van Gibraltar is de zeestraat tussen Spanje en Gibraltar, in het zuidwesten van Europa, en Marokko in het noordwesten van Afrika. De zee-engte vormt de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

De Straat van Gibraltar heeft een breedte van 13 tot 44 kilometer, een lengte van ongeveer 60 kilometer en een gemiddelde diepte van 275 meter.

De Spaanse naam voor de zeestraat is Estrecho de Gibraltar, de Arabische naam is Bughaz Jabal Tariq, in het Engels heet de straat Strait of Gibraltar.

De straat kent krachtige stromingen die op sommige plaatsen meer dan 2 meter per seconde bedragen. Deze stromingen zorgen voor een grote wateruitwisseling tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

In de klassieke oudheid noemden de Grieken de straat tussen de rotsige kapen in Spanje en Marokko "de Zuilen van Hercules".

Kaap Trafalgar
Kaap Trafalgar, in het Spaans Cabo Trafalgar, op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Spaanse stad Cádiz, markeert het noordwestelijke einde van de Straat van Gibraltar.

El Estrecho
Aan de Spaanse kant van de straat ligt het beschermde natuurpark El Estrecho, in het Spaans: Parque natural del Estrecho.

De Straat van Gibraltar is een belangrijk gebied voor vogels. Jaarlijks passeren honderdduizenden zeevogels die op weg zijn van het Middellandse Zeegebied naar de Atlantische Oceaan.

Scheepvaart
De Straat van Gibraltar is een belangrijke route voor de scheepvaart van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee.

Ook varen er veel veerboten tussen het vasteland van Spanje en Marokko, tussen Spanje en de Spaanse enclave Ceuta en van Gibraltar naar de Marokkaanse stad Tanger.

Steden aan Straat van Gibraltar
Aan de Straat van Gibraltar liggen de plaatsen Algeciras, Tarifa, Gibraltar, La Línea de la Concepción, Tanger.

Historische kaart Straat van Gibraltar
De onderstaande historische kaart van de Straat van Gibraltar is afkomstig uit het Kitab-Äl-Bahriye, het Boek van de Zeevaart, van de cartograaf Piri Reis (1465/1470 - 1554/1555).

Kaart Straat van Gibraltar: Piri Reis

Kaart Straat van Gibraltar

Kaart Straat van Gibraltar: US Army

Zie ook:
Kaart Gibraltar