zondag 28 juli 2013

Kaart Golf van Venetië – Vakantie Italië, Slovenië, Kroatië, Middellandse Zee

Kaart Golf van Venetië: Demis
De Golf van Venetië is een baai in het noorden van de Adriatische Zee. Landen aan de golf zijn Italië, Slovenië en Kroatië. De Italiaanse naam is Golfo di Venezia, de Sloveense naam is Beneški zaliv en de Kroatische Venecijanski zaljev.

De Golf van Venetië ligt in het noorden aan de delta van de rivier de Po. In het westen loopt de baai tot Kaap Kamenjak op het schiereiland Istrië.

Slovenië heeft een kleine kuststrook van ongeveer 50 kilometer in Istrië aan de Golf van Triëst

Het oostelijke deel van de Golf van Venetië, bij de stad Triest, heet de Golf van Triëst. De baai waaraan de Sloveense stad Koper ligt heet de Baai van Koper.

Lagune van Venetië
Ten noordoosten van de Golf van Venetië ligt de Lagune van Venetië. Deze grenst aan de oostkant aan de Golf van Venetië.

De lagune heeft een oppervlakte van ongeveer 55.000 ha, waarvan 50.000 ha water en 5.000 ha land. In de lagune liggen meer dan 120 eilanden waaronder, Torcello, Burano en Murano.

De badplaats Lido van Venetië ligt op de schoorwal van de lagune.

Golf van Triëst
De Golf van Triëst ligt tussen het Italiaanse Punta Tagliamento (Sloveens: Tilmentov Rt) en ten noorden van het Kroatische Savudrija (Italiaans: Capo Salvore).

De golf heeft een oppervlakte van ongeveer 1.000 km² en een gemiddelde diepte van 16 meter. De grootste diepte is 37 meter.

Langs Triëst en de kust van Slovenie liggen de Baai van Muggia, de Baai van Koper en de Baai van Piran.

Rivieren
De rivier de Po mondt uit in het westelijke deel van de Golf van Venetië. Andere rivieren die uitmonden in de baai zijn de Tagliamento, Piave, Adige, Isonzo, Dragonja en Brenta.

Vakantie
De Golf van Venetië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, steden met historische bezienswaardigheden en badplaatsen.

De Kroatische stad Pula heeft nog een aantal bouwwerken uit de Romeinse tijd, waaronder het Forum met de Tempel van Augustus, restanten van de Tempel van Diana, Romeinse gevelstenen, een amfitheater en verschillende poorten.

Aan de noordkant van de kust van de Italiaanse regio Veneto liggen veel drukbezochte badplaatsen met zandstranden, waaronder Caorle, Jesolo en Bibione.

Steden
Een aantal steden en plaatsen aan de Golf van Venetië zijn Venetië, Triest, Muggia, Koper, Izola, Ankaran, Chioggia, Pula.

Kaart Golf van Venetië: CIA